Tuesday, 10 May 2016

Buah rotan.

Pohon rotan merupakan khazanah alam yang sangat berharga.
Ia tumbuh secara liar di kawasan hutan.

Tahukah anda, pohon rotan mempunyai buah.
Kulitnya seakan2 buah Salak, manakala saiznya sebesar hujung jari.
Buah rotan penting terutamanya bagi mereka yang sering ke hutan, di mana sumber makanan agak terhad.

Buah rotan memiliki rasa masam + manis + kelat.
Isinya nipis, bijinya warna putih.
Bijinya pun boleh makan.
Teksturnya kenyal2, rasa lemak2.
Dan kalau direbus, kemudian disimpan dalam air gula macam buah kabung, mungkin boleh.
Yang tu saya belum cuba lagi.
Nak tunggu buahnya masak, lepas tu baru cuba.

Buah rotan tinggi melangit.
Jadi, nak ambilnya pun agak mencabar.
Ditambah pula dengan pohon rotan ni penuh dengan duri.

Kebiasaannya dahan2 yang mengeluarkan buah akan tunbuh tinggi, puncak dahan tersebut akan menjalar2 ke pokok lain, ditambah pula dengan duri2 membuatkan adakalanya dahan itu sukar ditarik kerana tersangkut pada pokok2 lain.


Buah rotan.

Buah rotan.

Tinggi buahnya.
View gambar dari tempat tinggi.

Bergugus-gugus buahnya.

Dapat jugak, hehehe...


Buah rotan yang dah matang saiznya besar sedikit.
Rasanya pun lebih ok, sebab kurang kelatnya.
Isinya pun lebih tebal.
Bijinya pula akan bertukar warna hitam & keras.

Perbandingan saiz dengan guli.

No comments:

Post a Comment