Thursday, 22 September 2016

Jeruk buah rotan.

Ada beberapa cara untuk makan buah rotan.
Sebenarnya boleh je makan mentah2 camtu je. Tu pun kalau boleh tahan rasa masam la.
Tapi andaikata tersesat dalam hutan, & bekalan makanan pun habis, masam belakang kira, janji dapat makan untuk energi.

Sebelum tu, KLIK SINI untuk baca pasal buah rotan.

Ada orang makan buah rotan cicah dengan kicap.
Ada juga yg cicah dengan garam.

Haritu try buat jeruk buah rotan plak.
Rasanya lebih sedap.
Dan yang pasti jeruk buah rotan takde jual kat jeruk Pak Ali.
Rare..!

Jeruk buah rotan.

Gigih mengupas kulit, huhu..

Nak buat jeruknya pun mudah je.

Cara-cara buat jeruk buah rotan:
1) Ambil segugus buah rotan, kupas kulitnya.
2) Basuh isinya dengan air bersih.
3) Rendamkan buah rotan yang dibasuh ke dalam air garam selama 24jam. Kalau rendam jam 8 pagi ni, sampai 8 pagi esoknya. Sukatan garam 1 sudu besar. Pastikan buah rotan direndam sepenuhnya dalam air garam.
4) Lepas rendam 24jam dalam air garam, basuh bersih2 buah rotan.
5) Masakkan air gula. Sukatan gula tak kisah, lagi manis lagi sedap.
6) Tunggu air gula sejuk, lepas tu masukkan buah rotan dalam air gula. Biarkan 24jam. Simpan dalam peti ais.
7) Siap dimakan..! 😋😋

# Tambahan: Buah rotan boleh jugak di campur dengan sambal belacan.
Tumbuk cili api, belacan, garam & gula hingga lumat.
Lepas tu masukkan buah rotan, tumbuk bagi sebati.
Siap..!
Kalau makan, mesti bertambah.. 😋😋

Sambal belacan buah rotan.
Yang ni memang laku.

1 comment: